mandag 30. april 2012

Sykkeltur og "Ondskan"

Sommerdekkene er endelig på sykkelen etter litt slit og noen mistenkelig svarte hender. Det endte med at jeg måtte bruke fettfjerner for å få bort olja og se huden min igjen. Prøvekjøringa var en times vindfull tur inn til byen for å hente noen togbilletter. Problemet var bare at automaten var i ustand, så da var det bare å sykle tilbake - denne gangen i medvind og kun en halv time rulletid. Jeg tok meg en tur innom butikken også, og da jeg var ferdig og skulle hente sykkelen min var det en gammel mann ved siden av som ikke fikk ut sykkelen sin av stativet. Delvis fordi jeg hadde blokkert styret hans med mitt, men hjulet satt bom fast i stativet, så da var det Enball og Toball som lo og dro og fikk opp sykkelen av stativet.

Kvelden har jeg tilbragt hos Solveig med kakao, is og film. Vi så "Ondskan". Stefaren til Erik Ponti mishandler ham, og det tar han igjen på ved å banke opp jevnaldrende på skolen. Han blir så utvist og sendt til en internatskole der lærerne har kontroll kun i klasserommene. Ellers driver skolen "kameratoppfostring". Det vil si at det er de eldste elevene som bestemmer hva som skal skje, og det tys ofte til vold. Det heter at "hvis man slår et rådsmedlem blir man direkte utvist". Erik lovte mora å komme seg gjennom det siste året før gymnaset, så han tar i mot bank og ord uten å synes å ta seg nær av det. Han blir fort sett på som en overlever og motstander, og til og med vennen hans, Pierre, lurer på hvem han egentlig er. Selv om Erik vil holde seg unna bråk og ha rettferdighet kommer det til at han må stå opp for seg og slåss mot to rådsmedlemmer på det eneste lovlige stedet på skolen.

Erik Ponti og stefaren:

Etter filmen så vi intervjuer med Jan Guillou, forfatteren av boka. Det var virkelig en internatskole på 50-tallet som var som denne, nemlig Solbacka. Her gikk Jan for å være med i elitebygninga der ledere og ordensmennesker skulle skapes. Det kunne forventes noe stort av de som hadde gått på denne skolen, men de fleste blei bare ødelagte av hver dag å bli banka opp eller være redd for ikke å gjøre godt nok det eldre elevene ba dem om å gjøre. Jan selv var blitt bundet med armer og bein til fire stolper på bakken og vekselvist fått helt varmt og kaldt vann over seg. Det er så mange grusomheter han forteller om levde helt fram til 1973, da han selv var med på å få skolen lagt ned. Tenk at en sånn skole har overlevd så lenge med politikken om at vold skulle være løsningen i elevflokken. Ingen lærere sa de eldste elevene imot og kameratoppfostringa var ikke for de som hadde litt mer vett i skallen. De som sto opp for seg selv, ville høre grunner og rettferdighet, blei hardest straffa. Hvis noen gjorde noe litt for bra for normalen blei de straffa. Alt endte i vold og mishandling.

På vei hjem sto blandingsschäferen ute og venta på litt kos, så da var det bare å trå til. Det begynte også å snø igjen i dag, så jeg var kanskje litt rask til å legge om til sommerdekk?

torsdag 26. april 2012

Butikktur og kosehund

På vei hjem fra svømminga i går sto hunden jeg klappa for noen uker sida utafor ein blokk like bortafor her. Jeg tror det er en ung schäferblanding. Den var skikkelig kosete og leken - vi lekte med en pinne, men så kunne den plutselig stikke hodet ned i fanget mitt for å få kos (eller sleike meg i ansiktet).

"Mamma, mamma, mamma! Lika du sånn hær? Mamma, mamma - ka med den hær da?" En liten gutt var sammen med mora si på butikken i stad og ville vite hva hun likte for noe der. Istedenfor å mase om han kunne få en masse ting, løp han entusiastisk rundt og fant ting til moren sin som han trodde hun kunne ville ha. Det var bare så nydelig at både jeg og ei butikkdame bare så på dem og smilte.

Nå er det ikke mange dager igjen før jeg drar på tur til Bjerka for å besøke Sigrid og resten av familien hennes. Mulig vi skal en tur på sætra også - jeg gleder meg!

Skal bo i Rystua:

søndag 22. april 2012

Skogstur og grilling

På fredag var det igjen nydelig vær og Solveig, Ida og jeg var på tur i skogen i tre timer og gikk til Soløyvannet og så på våren komme. Etter boksinga var det grilling på parkeringsplassen utafor som sto for tur. Megan, Grégoire, Anna, Beñat og jeg fant ut at kulda var litt for uutholdelig etter at sola gikk ned, så da var det inn for å se på film.

Et bilde av Soløyvannet fra i høst:

I går hadde jeg en superduper kveld hos Solveig med resten av filmen "Wild Child" (vi så mesteparten for noen dager sida), "Stolthet og fordom" og "Rumor has it...". Vi spiste pizza, mammas sjokoladekake og is som vanlig. I tillegg klarte jeg å lære meg et nytt refreng av en sang på piano!

Det har ikke skjedd så mye spennende i dag, men etter en ok yogatime lagde jeg meg litt te og spiste ost og kjeks til kveldsmat.

Nam nam:

tirsdag 17. april 2012

Trappeaction og skogstur

Da jeg var på vei ut døra i dag så jeg noe skrekkelig på trappa - en (på godt norsk) shit som lå pent og pyntelig på et tørkepapir. Hadde jeg ikke sett ned i riktig øyeblikk, hadde jeg nok sklidd på den...og landa midt oppi enda en gang(?). Isteden flytta jeg den til hjørnet av trappeavsatsen til skrekk og advarsel for andre. Lurer på hvem synderen er.

Jeg har vært på skolen og hatt lab i dag - noen merkelige greier vi skulle se på, tegne og forklare.

En slags grønnalge:

En katt jeg møtte på vei hjem:

Det har vært kjempefint vær noen dager nå, så jeg har vært ute på tur i lysløypa og i skogen noen timer hver dag. I går var Solveig med, og idet vi gikk opp stien til lysløypa, så jeg opp. Der fløy en diger brun ørn med kraftige vinger og brei kropp - helt fantastisk! I andre enden av entusiasmeskalaen har vi situasjonen da vi kom tilbake til meg og fant jeg ut at mobilen min var søkk vekk. Dermed blei det en ekstra tur ut for å lete. Vi gikk til Solveig for å begynne der, men da vi hadde tenkt til å gå opp trappa til huset hennes, lå mobilen på det nederste trappetrinnet - snakk om flaks!

mandag 9. april 2012

Påskeferie på Fjellheim Gård

På flyet til Bodø i dag så jeg et par med to unger noen rader foran meg. Gutten løp fram og tilbake i midtgangen og jenta satt på fanget til mora, lugga ut masse hår fra henne, kasta det vekk og fortsatte å lugge. Deretter fikk mora seg noen slag i ansiktet og grimaser skåret mot seg. Mora gjorde ingenting, men faren tok henne etter hvert på fanget sitt og lot henne skrike etter å sitte hos mora. Tja, dette var et lite irritasjonsmoment for meg i dag. Oppdragelse? Ikke tørre å ta tak i ting i offentligheten eller bare overseende foreldre?

Whitney med stooor mage:

Nå har jeg kommet tilbake etter ei uke med påskeferie. Den starta på Hamar med 50-årslag hos tanta mi og så var vi en tur hos bestemor og bestefar. Resten av ferien har jeg brukt på Fjellheim Gård på Lindeberg ved Frogner sammen med Suzanne, Whitney og sju hester til. Her om dagen fikk jeg se føllet bevege seg inne i magen til Whitney og kjente høvene da jeg holdt utapå. Ellers har jeg ridd mye - Ane var også med på en tur på Whintey mens jeg red Magò.

Meg og Whitney-Bell: