onsdag 28. september 2011

Økologilab og svømming

Jeg fikk brukt tysken min i dag! Han vi hadde i økologilaben kommer fra Tyskland, så da vi skulle gjøre noen oppgaver på exel og jeg ikke skjønte noe, forklarte han det på tysk. Moro! Savner det virkelig. Jeg satt mellom Ane og Heidi Marie, så jeg fikk litt hjelp av dem også. Jeg sliter litt med å huske alle formler og andre ting i exel og hvor jeg finner hva og i hvilken rekkefølge alt skal i. Jaja, det blir vel bedre.

Kvelden brukte jeg sammen med René i bassenget. Vi kappsvømte og kosa oss, men så fikk han det for seg at han skulle svømme under vann fra den ene sida av bassenget til den andre. Jeg lo litt halvhjerta og var egentlig i tvil om at det skulle gå, men etter hans vellykka forsøk, ville jeg også prøve. Det var litt slitsomt uten så alt for mye luft på slutten, men jeg klarte 25 meter under vann - stolt!

Bodin VGS:

tirsdag 27. september 2011

Klauvskjæring og veterinærmøte

Det regner og regner... Mørkt og vått og kaldt... I dag var det iallfall en annerledes dag på skolen. Først var det kjemi, men så dro vi til Bodin Gård og fikk se på en klauvskjærer (eneste klauvskjærer i Norge som er ansatt hos Tine) som brukte en rar maskin til å sette fast kyra i, for så å kunne jobbe i en behagelig stilling og være så effektiv som mulig. Han fortalte litt om åssen sykdommer som kunne oppstå på grunnlag av forskjellige ting, og vi fikk se et kubein skåret over på tvers så vi skulle se anatomien ordentlig. Det er ganske likt som å beskjære en hov - bare at kyra har to større såleoverflater og hestene en sammenhengende såle med en hard hornvegg. Det rare var at han brukte en slags sliper/pussemaskin for å beskjære, men den var iallfall effektiv - klauvspruten sto og det regna små biter.

Maskina der kyra går inn ob blir stroppa fast:

Den lille skjæredingsen:

Slipemaskina:

Klauvens anatomi:

Snart ferdig beskåret:

Jeg hadde tenkt til å sykle innom byen for å fikse det siste med bremsene og gira på sykkelen før jeg dro hjem igjen, men da jeg kom inn på G-sport sa han fysakken at de ikke tar imot sykler før neste uke fordi det er "elleville dager" der nå og det er for mange folk der til at de kan få tid til å se på sykler. Dårlig gjort! Nå hadde jeg altså sykla i tre kvarter bare for å kunne få fiksa på sykkelen, og så blir jeg bedt om å komme tilbake neste uke - huff! Jeg tok meg en matbit utafor på torget der før jeg satte kursen hjemover, men mens jeg satt der kom det noen folk fra NRK og lurte på om de kunne intervjue meg - ja, hvorfor ikke - men da de begynte med "Hva synes du om ordførervalget her i Bodø?", måtte jeg le og si at jeg trolig ikke var den rette å spørre (og la til at jeg hadde stemt for Oslo). En liten latter fikk iallfall turen hjem til ikke å være så lang.

På kvelden var det igjen noe morsomt - veterinærsamling på UiN (samtidig som vi spiste pizza). Det var en stordyrsveterinær, to smådyrsveterinærer (med egne klinikker), en fra Mattilsynet og ei som er ansatt innafor noe fiskegreier som satt i panelet. Først holdt alle et lite foredrag før det blei åpna for spørsmål. Jeg er iallfall blitt mer sikker på at jeg ikke skal bli smådyrsveterinær!

Stordyr/produksjon, smådyr, Mattilsynet, smådyr og akva:

Mattilsynetforedrag:

søndag 25. september 2011

Åpen Bukt, Peppes og håndballkamp

Siden sist har dagene mine bestått av mine nå hverdagslige ting - skole, trening og TV. I dag måtte jeg stå opp tidlig til en forandring. Klokka åtte var jeg nede i Bukta og møtte Bente og noen andre før Maren kom. Da fant vi oss en torsk og en sei og klargjorde dem for "Forskningsdagene". Vi forklarte fiskens anatomi for de besøkende og etterpå fikk de være med i en konkurranse om å skrive på flest mulig av organene til fisken på et ark for å være med i trekninga om en "Forskningsdagene"-sekk. Jeg sto der i seks timer mens jeg holdt det samme foredraget om og om igjen. Til slutt måtte jeg ha i meg noe varmt for å få tilbake stemmen - det er ikke ofte jeg prater så høyt så lenge!

Meg og min kjære torsk:

Maren forklarer funksjonen til laksens indre organer:

Det var mange andre poster som kunne besøkes:

Store akvarier med forskjellige sjødyr:

Krabbe:

Etter å ha fått med meg det siste av "Åpen Bukt", sykla jeg inn til byen der klassa var samla til pizzaspising - gjett om det var godt med mat etter en så konsentrasjonskrevende dag! Og isen jeg spiste til det dessert gjorde heller ikke måltidet noe verre. Her er noen i klassa:

Hanne, Linnea, Anne, Martine:

Solveig, Kristina, Ida, Beate:

Så var det bare å sette seg på sykkelen igjen og sykle til Nordlandshallen for å se på BHK-Falk Horten spille håndballkamp. Kjæresten til ei i klassa er keeper for BHK, så dermed var vi så heldige å få fribilletter til sesongens første kamp (som endte 30-21 til BHK).

Folka i aksjon:

Pauseunderholdning med noen drilldansere:

Og så var det "bare" å sykle hjem igjen i mørket. Det var litt kjedelig, men da det dukka opp noen unggutter som prøvde å ta meg igjen, satte jeg opp farta og fikk meg en skikkelig treningsøkt etter en lang dag ute.

tirsdag 13. september 2011

Osmoregulering hos fisk

Da var det tid for den første laben i zoofysiologi - å finne ut litt mer om osmoreguleringa til fisk. Vi brukte laks fra merda i Bukta, bedøvde dem, tok blodprøve og analyserte både plasmaet og blodet med forskjellige måleinstrumenter.

Solveig og Caroline måler og veier fisken:

Så tar vi blodprøve:

Som vi analyserer med I-STATen:

Bente hjalp oss med glukosenivået:

Og analyseringa av blodplasmaet:

Ida, Ane og Linnea snart ferdig med laben:

Og til slutt satt vi igjen med en oppdelt fisk:


Kvelden har jeg brukt på å se interessante dokumentarer om amishfolket - de lever som vi gjorde for lenge sida. De har hest og kjerre i stedet for biler, mange har verken elektrisitet eller innlagt vann, og skolegangen er kun basislæring for 6-14-åringer.

mandag 12. september 2011

Kattepus i farta

Da jeg kom hjem fra treninga i stad, var det en liten kattunge som hadde forvilla seg opp trappene og satt oppe ved inngangsdøra vår. Den må ha blitt redd da den så sykkelen jeg bar opp, for med ett var den oppå rekkverket og hoppa ned flere meter og landa på sprinkeljerntrappa. Stakkarsen hylte og kunne bare stå på tre føtter. Jeg fikk lov til å se på den, og jeg tror ikke noe var brukket, for den kom seg ganske raskt. Kanskje den har lært til neste eventuelle hopp at det ikke er så lurt.

Den lille søte:

Vaske av seg "vondtene":

søndag 11. september 2011

Travløp på Bestemorenga

I dag har jeg vært på travløp! Jeg har aldri sett et i virkeligheten, så det var gøy å ha fått med seg. Jeg våkna av ei melding fra Solveig om jeg hadde lyst til å være med, så da satt vi på med Anne opp til Bestemorenga og møtte Renee der.

Renee, Solveig og Anne:

Først var det ponniløp, og med tre startende på forskjellig startstrek, var det ganske interessant å se hvem som klarte å innhente hvem raskest. Jeg heia på den som starta nærmest startstreken, men med de korte beina, kom den dessverre sist allikevel.

Her er championshettisen min:

Og så kom de store gutta for å slåss om større priser - dette var nemlig årets siste travløp her.

De viktige traverne:

torsdag 8. september 2011

Heidi Marie og blokka

I dag skjedde det noe rart - jeg møtte nemlig Heidi Marie, som går i kjemi- og zoofysiologiklassa mi! Hun satt plutselig ved siden av med da vi hadde navneopprop, og hva er sannsynligheten for det i en klasse på nærmere hundre studenter? Jaja, gøy var det iallfall - også at hun aldri har møtt ei anna Heidi Marie før.

Til nå har jeg vært sjuk mer eller mindre hele tida - forkjøla og litt feber, men nå skal det være over! Siden sist har jeg fått med meg at Sval (dattera til Harald Rosenløw Eeg) vant MGP jr. og jeg har vært og stemt. De hadde visst satt opp valg"lokaler" på skolen, så da er det ingen grunn til ikke å stemme.

Her er forresten noen bilder av åssen det ser ut utafor her;

Blokka:

Jeg bor i øverste etasjen her:

fredag 2. september 2011

Melkeproduksjonen på Bodin Gård

Det går greit på skolen til nå, og zoophysiology er nå blitt til zoofysiologi og jeg skjønner alt veldig mye bedre. Har vært litt småsjuk og bare liggi på sofaen foran TVn etter skolen, men håper det snart går over.

Jeg måtte stå opp tidlig i dag for å sykle til Bodin Gård tidsnok (tok vel ca 35 min og var kanskje ikke så bra når det gjelder helsa, men dog). Vi fikk nemlig en omvisning der og hørte om melkeproduksjonen og selve gården fra langt tilbake i tid.

Bodin:

Nydelig vær og fin gård:

Vi kom akkurat tidlig nok til å være med på slippet (kyr ut på beite), så det var ganske tomt da vi skulle inspisere innsida.

Ut på tur:

Kalvene sto i en mindre innhegning:

Mens de minste var igjen inne (og sutta på fingeren min):

Da vi var ferdige med omvisninga, tusla vi over veien til en 4H-besøksgård og hilsa på de dyra som var der.

Hester og kyr side om side:

Noen i klassa på Bodin 4H-Gård:

En nysgjerrig sau: